Kuchnia

może by coś zjeść...

Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy - przepis ze Smaker.pl
300 g mąki gryczanej bezglutenowej (opcjonalnie: 270 g maki gryczanej i 30 g dowolnej skrobi bezglutenowej)
1 łyżka siemienia lnianego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki suszonych drożdży
4 łyżki ziaren (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp.)
1/2 łyżeczki soli
1/2 l maślanki lub wody
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
3-4 os.
60 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
W większej misce połącz suche składniki: bezglutenową mąkę gryczaną skrobię bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, siemię lniane, pestki i sól drożdże – pamiętaj, by nie sypać ich bezpośrednio na sól. Wymieszaj łyżką składniki.
W drugiej misce zmieszaj maślankę, jajka i sok z cytryny.

Płynne składniki dodaj do suchych i wymieszaj delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Nie mieszaj zbyt długo – tylko do połączenia składników.

Powstanie dość luźna masa. Przelej ją do keksówki i wstaw do piekarnika na około 45-60 minut.

Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy chleb jest gotowy.

Wyjmij formę z piekarnika, chleb studź na metalowej kratce. Krój dopiero po ostudzeniu.

Przechowuj w bawełnianej lub lnianej ściereczce lub w lnianym worku do pieczywa – ale nie w folii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation