Kuchnia

kuchnia

Paluszki brokułowe, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Składniki:
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych brokułów
- 1 duże jajko
- ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
- ⅓ szklanki sera cheddar
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki natki pietruszki (lub kolendry/rozmarynu)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub posmaruj oliwą. Wrzuć brokuły do wrzącej wody i gotuj przez 1 minutę, a następnie odcedź i polej zimną wodą z kranu. Osusz je i posiekaj drobno, a następnie wymieszaj z z jajkiem, cebulą, serem cheddar, bułką tartą i przypraw. Następnie wyjmij około 1,5 łyżki powstałej masy i uformuj z niej paluszek. To samo zrób z resztą powstałej brokułowej masy. Jak skończysz, wstaw paluszki do piekarnika i piecz przez 20-25 minut na złocisty kolor (w połowie czasu odwróć je na drugą stronę). Podawaj na gorąco z ketchupem lub innym ulubionym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation