Kuchnia

MIĘSO

Wielkanocna pieczeń

Składniki:

* 500 g mielonego mięsa wieprzowego
* 500 g mielonego mięsa indyczego
* 2 jajka
* 4 łyżki kaszy manny
* 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią *
* 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano
* 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
* 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
* 4 jajka ugotowane na twardo

Wszystkie składniki mięsnej masy łączymy w misce i dokładnie mieszamy (najlepiej po prostu wyrobić masę rękoma).

W keksówce o wymiarach 10x25 cm (wysmarowanej olejem i podsypanej kaszą manną) umieszczamy połowę masy mięsnej a następnie układamy na niej jajka. Na wierzch wykładamy pozostałe mięso i dociskamy.

Pieczeń wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut. Pieczeń można serwować na ciepło (jako danie obiadowe) lub na zimno, do chleba.

Bez względu czy na zimno czy na ciepło, proponuję podać do niej sos chrzanowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation