Kuchnia

małe co nieco

Fasolka po Bretońsku Just My Delicious

Składniki na fasolkę po bretońsku 4-8 porcji):

1 laska kiełbasy
mały kawałek boczku do smaku
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 łyżki koncentratu pomidorowego
ok 1,5-2 szkl ugotowanej białej fasoli
pieprz czarny
sól morska
chilli w proszku
majeranek

Kiełbasę, boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie w garnku wymieszaj ze sobą podsmażone składniki wraz ze startą na dużych oczkach marchewką oraz pietruszką, jak również przeciśniętym przez praskę czosnkiem i liśćmi laurowymi. Całość wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dodaj fasolkę i wszystko podlej wodą tak, aby uzyskać konsystencję gęstego sosu. Dodaj pieprz, sól, chilli i majeranek do smaku, gotuj przez kilkanaście minut na małym lub średnim ogniu i już.
Sugestie: Wybierz ulubioną kiełbasę. Ostatecznie kiełbasę możesz zastąpić kabanosem, frankfurterką lub parówką. Koncentrat pomidorowy możesz zastąpić pomidorami świeżymi lub z puszki, albo pulpą pomidorową z butelki. Możesz też użyć ketchupu. Możesz użyć dowolnej białej fasoli – również z puszki.

Wersja light: Wybierz chudą, np. drobiową kiełbasę. Zrezygnuj z dodatku boczku.

Pytanie: Czy fasolkę po bretońsku mogę mrozić?
Odpowiedź: Jak najbardziej. Możesz ją też przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zawekować w słoiku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation