Design

Design

Składniki:
6 jajek
1 gotowe ciasto francuskie
wędlina (lepiej - boczek, bardziej pasuje do jajecznicy)
1 mała cebula
1 mały pęczek szczypiorku
0,5-1 papryka czerwona
sól, pieprz

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka przechowujemy każde osobno, najlepiej zostawiając je w skorupkach od jajek. Białka mieszamy z podsmażoną cebulką i boczkiem oraz resztą posiekanych składników i doprawiamy (odrobinę białka zostawiamy na posmarowanie ciasta).
Smarujemy masłem formę do muffinek. Ciasto francuskie dzielimy na 6 części i poszczególnymi prostokątami wykładamy zagłębienia w formie. Końcówki ciasta będą wystawać do góry, nad formę. Wlewamy do zagłębień masę z białek, a na wierzchu delikatnie umieszczamy żółtko. Białkujemy wystające fragmenty ciasta, żeby się ładnie zarumieniły.
Pieczemy całość w 180 stopniach przez 12-15 minut, aż białko się zetnie, a ciasto zezłoci.
Wyciągamy delikatnie, podważając najpierw boki, żeby odeszły od foremki.

Podobno można formę muffinkową wyłożyć kawałkami papieru do pieczenia i po upieczeniu wyjąć poszczególne porcje, ciągnąc za papier. Nie próbowałam, ale może faktycznie dzięki temu łatwiej będzie ciasto powyciągać :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation