Kuchnia

desery

Ciasto Kopiko Wiśniowe

Składniki na ciasto miodowe:
50 dag mąki pszennej
2 jaja
10 dag margaryny
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru
Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.
Składniki na masę kawową:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml mleka
2 czubate łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej
1 szklanka cukru
250 g masła
Mleko gotujemy z cukrem i kawą.

Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy.

Miksujemy z masłem na krem. Dzielimy na 2 części, a z każdej z nich odejmujemy po 2 łyżki ( na ostatnią warstwę, pod wiśnie).
Nasączenie:
100 ml mocnej wiśniówki +50 ml wody( przegotowanej)
Dodatki:
słoik wiśni w cukrze domowej roboty lub z likieru
6 pokruszonych herbatników kakaowych
WYKONANIE
blat miodowy+ 1/3 nasączenia

½ kremu kawowego


blat miodowy+ 1/3 nasączenia

½ kremu kawowego

blat miodowy+ nasączenie

4 łyżki kremu + wiśnie


pokruszone herbatniki kakaowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation