Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Makowiec z jabłkami

nasz świąteczny makowiec :) po upieczeniu ,ostudzeniu ,odkrawam kawałek i zamrażam ,cała blacha makowca nie zeszłaby u nas ,robię tak też z sernikiem ....
makowiec na kruchym cieście,przepis z bardzo starego zeszytu :
Ciasto kruche:½ kostki masła -kiedyś kostka masła ważyła 250 g
1,5 szklanki mąki,2 żółtka,1,5 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru,1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (wym. 26cm x 36cm).
Masa makowa: 30 dag maku,60 dag jabłek,15 dag masła
6 jajek ,6 łyżek kaszy manny,1 szklanka cukru,wanilia ,
15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, )1 łyżka budyniu w proszku -np. waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mak zaparzyć. Masło rozpuścić, chwilę przestudzić. Do masła dodać mak, żółtka, cukier, wanilia, kaszę mannę oraz bakalie. Wymieszać. Następnie do masy dodać starte jabłka, budyń i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać. Piec około 50 -60 minut w temperaturze 180 stopni.
używam maku mielonego ,dlatego nie napisałam o zmieleniu maku... wierzch po upieczeniu można polać polewą ,polukrować ....moja rodzinka nie lubi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation