Kuchnia

Zupy

Zupa krem z groszku zielonego

900g zielonego groszku, mrożonego
1 duża cebula
250g serka mascarpone
1 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1–2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki

3–4 plastry wędzonego bekonu lub boczku
3–4 suszone pomidory
1 łyżka oliwy z oliwek
pieczywo na grzanki

Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy 2–3 minuty. Do cebuli dorzucamy cały zielony groszek, smażymy 1 minutę i zalewamy bulionem. W takiej ilości aby bulion pokrył cały groszek najlepiej gdyby był ok. 1 cm nad groszkiem (im więcej dodamy buliony tym zupa będzie mniej kremowa i rzadsza). Przykrywamy doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż groszek będzie miękki.
Miksujemy w blenderze całą zupę na gładką masę/ krem. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem.
Bekon kroimy w paski, podsmażamy. W trakcie dodajemy pokrojone, również w paski pomidory. Podsmażamy bekon z pomidorami aż będzie lekko chrupiący. Gorąca zupę podajemy udekorowaną bekonem i pomidorami (wzbogacą jej smak) oraz z grzankami. Smacznego!

http://foodmag.pl/przepis/zupa-krem-z-groszku-zielonego/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation