Kuchnia

ciasta i slodkosci

"Babcine" racuchy


Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
2 dag drożdży
5 łyżek ciepłej wody
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 dag drobnych rodzynek
1 duże jabłko
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie

Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami mleka i odstawić do wyrośnięcia. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Do reszty mleka i do wody dodać rozmącone jajko, sól, cukier, rodzynki, jabłka i drożdże wyrośnięte. Wszystko wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć małe racuchy na złoto. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation