Kuchnia

jedzonko

ARABESKA II: Piersi z kurczaka pieczone z warzywami


Składniki (na 4 porcje):
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 150 g cebuli
- 50 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku
- rozmaryn i tymianek





Ziemniaki wyszorować i pokroić w cząstki. Papryki oczyścić i pokroić w większą kostkę lub dłuższe paseczki, cebulę w piórka, a cukinię razem ze skórką w półplasterki.
Wymieszać bulion, sok z cytryny i oliwę, przez praskę wycisnąć czosnek. Dobrze wymieszać.
Na dużą blachę z piekarnika wysypać wymieszane warzywa, polać marynatą i wymieszać. Dodać mięso pokrojone w paseczki, przyprawione solą, pieprzem i papryką. Wszystko posolić i jeszcze raz lekko przemieszać. Posypać 2 łyżkami igieł rozmarynu i 2 łyżkami listków tymianku (lub łyżką suszonego).
Blachę wraz z zawartością wsunąć do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez około 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation