Kuchnia

Przepisy

Lody naturalne - solony karmel


Lody naturalne, lody naturalne, lody naturalne, LODY NATURALNE!!!! Wszędzie widać te napisy, choćby lody były z proszku. Przecież to przyciąga tłumy. Wiecie jakie są prawdziwe lody naturalne? Takie domowe, kiedy wiesz co w nich jest ad A do Z. Moje lody powstają od samego początku z samych naturalnych składników, żadnej chemii, żadnych ulepszaczy smaku. Mają dużo cukru, prawda, mają pełnotłustą śmietankę, prawda, ale ten smak… nie znajdziecie takich na mieście. Właściwie można je przerobić na każdy możliwy smak, zmieniając tylko dodatki. U nas solony karmel ostatnio jest niezwykle pożądany, dlatego i lody powstały w tym klimacie. Musicie spróbować!

Lody naturalne – solony karmel
sweet8

Przepis

Porcji: ok 1 litr lodów

Składniki

700 ml mleka 2%
300 g cukru (można dać mniej)
1 laska wanilii
500 ml śmietanki 36 %

Karmel

120 g cukru
80 g masła
150 ml śmietanki 36%
2 szczypty soli morskiej (pomiń jeśli używasz solonych orzechów)

Dodatkowo:

120 g uprażonych, posiekanych orzechów nerkowca lub ziemnych

Przygotowanie

Mleko z wanilią umieść w rondelku i zagotuj. Wyjmij wanilię, otwórz i wyskrob z niej ziarenka, dodaj do mleka. Dosyp cukier, mieszaj, aż się rozpuści. Następnie doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozwól mu się gotować przez ok 30 – 40 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie uzyskujemy mleko skondensowane. Przelej je do słoika i całkowicie schłódź (możesz też użyć gotowego, słodzonego mleka skondensowanego).

Karmel:

Cukier i masło umieść w rondelku, lekko podgrzej aż masło i cukier się roztopią. Następnie zwiększ ogień i gotuj, mieszając przez ok 8 minut, aż uzyskasz gęsty brązowy syrop. Zdejmij z ognia, szybko dolej śmietankę i wymieszaj. Dodaj sól i schłódź. Wyjmij z lodówki na 30 minut przed użyciem.

Lody:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera. Gdy będzie całkowicie sztywna powoli dodaj mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj (już nie ubijaj). Do foremki/plastikowego pudełka przelej połowę masy, łyżeczką rozprowadź połowę karmelu, posyp połową orzechów. Następnie za pomocą dużej łyżki wylej resztę masy, rozprowadź resztę karmelu i posyp orzeszkami. Schłódź w zamrażarce, najlepiej całą noc.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation