Kuchnia

przetwory

Rosół z kury i domowa bulionetka.

składniki:
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 por
2 gałązki świeżego lubczyku
2 gałązki pietruszki
2 łyżki soli
1-2 świeży liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)

Przygotowanie: Seler naciowy kroimy w talarki, cebulę i por w plasterki. Warzywa korzeniowe obieramy, myjemy i ścieramy na tace o drobnych oczkach, dodajemy sól i zostawiamy aby warzywa puściły sok.
Do szatkownicy (malaksera) przekładamy czosnek, lubczyk, natkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Miksujemy na jednolitą masę.
Warzywa przekładamy do rondla, dusimy pod przykryciem na małym ogniu często mieszając około 30 minut, studzimy, mieszamy ze zmiksowanymi przyprawami, i przekładamy ponownie do szatkownicy, dodajmy kurkumę (nada ładny żółty kolor paście) miksujemy całość na jednolitą masę. Pastę, rozkładamy po 1 łyżce na foli spożywczej, zwijamy i zamrażamy, dodatek soli nie pozwala bulionetce do końca zamarznąć. Bulionetkę dodajemy tam gdzie chcemy, ja dodaję do bulionów, zup, sosów i gulaszy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation