Kuchnia

wypieki

Przepis na TORT "BIAŁY NAPOLEON" - Przepisy Aleksandry - KatalogSmaków.pl
Składniki na masę:


450 gramów masy krówkowej/kajmaku (najlepiej kupić firmy Gostyń)
2 jajka, w temp. pokojowej
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml pełnego mleka
500 ml śmietany kremówki 36% (w UK double cream), prosto z lodówki
2 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

1. Zmiksuj jajka ze skrobią, nie może być grudek.



2. Wlej do masy 1/4 szklanki mleka. Wymieszaj.



3. Pozostałe mleko zagrzej.
4. Do ciepłego mleka wlewaj cienkim strumieniem masę jajeczną. Mieszaj bardzo intensywnie, aby z jajek nie zrobiła się jajecznica. Gotuj cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy. Odstaw ją do lekkiego przestudzenia.



5. Do wciąż gorącej masy budyniowej dodaj masę krówkową. Wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia. Budyń można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Pamiętaj, aby wtedy przykryć miskę folią spożywczą, ma ona dotykać wierzchu masy. Nie powstanie wtedy kożuch.
6. Kiedy warstwy ciasta będą upieczone i zimne ubij bitą śmietanę, dodając przy końcu dwie łyżki cukru pudru.
7. Wymieszaj śmietanę z zimną masą.









Składniki na ciasto:


80 gramów miękkiego masła, w temp. pokojowej
2 jajka, w temp. pokojowej
100 gramów cukru
300-350 ml mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
800-900 gramów mąki pszennej


Wykonanie:

1. Utrzyj masło z cukrem na puszystą i kremową masę.



2. Miksując na najmniejszych obrotach dodawaj po jednym jajku (mnie przez przypadek wpadły od razu dwa). Następnie dodaj mleko.



3. Przesiej do miski jakieś 150 gramów mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.



4. Miksuj przesiewając co jakiś czas resztę mąki.



5. Przełóż ciasto na stolnicę, kiedy będzie zbyt gęste, aby je miksować, i dodaj resztę mąki, zagnieć.



6. Podziel ciasto na 4 części.



7. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.



8. Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i podziel ją na 4 równe kawałki. Każdy z nich rozwałkuj na osobnym kawałku papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto ma mieć średnicę około 23 cm. Nie martw się, jeżeli ciasto jest nieregularnie rozwałkowane.
9. Nakłuj placki w kilku miejscach widelcem.



10. Piecz każdy placek osobno i na papierze, na którym był rozwałkowywany. Piekarnik ma być nagrzany do 180 stopni C. Upieczone placki będą łatwo odchodzić od papieru.
11. Przygotuj i upiecz w ten sam sposób pozostawione w lodówce 3 kawałki ciasta.
12. Znajdź w domu talerz/pokrywkę o średnicy 21 cm. Kiedy placki będą jeszcze gorące za pomocą talerza nadaj im regularny kształt, odkrawając zbędne części.



13. Zbędne kawałki ciasta pokrusz na mniejsze części, posłużą za dekorację.



14. Odstaw warstwy do całkowitego wystudzenia. Są kruche, więc postępuj z nimi delikatnie.



15. Rozsmaruj masę na warstwach ciasta (leciutko dociskaj każdą z warstw), a także na jego bokach i wierzchu.
16. Boki ciasta udekoruj przygotowanymi wcześniej okruszkami.
17. Wstaw ciasto na 8-12 godzin do lodówki, aby placki zmiękły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation