Kuchnia

ciasta

Przepyszne ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką. Ciasto jest miękkie i delikatne, wiśnie orzeźwiają i dodają kwaskowości. Przepis jest bardzo łatwy, składniki są proste i mało skomplikowane (tylko masło, cukier, jajka, mąka i proszek do pieczenia), przygotwanie jest szybkie (trwa ok. 25 minut nie licząc wydrylowania wiśni i pieczenia, które trwa 60 minut). Po wystudzeniu ciasto można już kroić i delektować się. Mimo, iż jest to ciasto pieczone doskonale sprawdza się podczas letnich upałów. Zapraszam do wypróbowania. Wiśnie można zastąpić innymi owocami (malinami, śliwkami, czy truskawkami). Porcja na prostokątną foremkę 21x25 cm.

Data dodania:
03.08.2015r.
Składniki:
45 dag wiśni (zważone już bez pestek)

KRUSZONKA
10 dag masła
7,5 dag cukru kryształu
15 dag mąki pszennej

CIASTO UCIERANE
20 dag masła
16 dag drobnego cukru do wypieków
4 jajka
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Prostokątną foremkę 21x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować i dopiero teraz zważyć.
Kruszonka:
W garnku lub na patelni rozpuścić masło na małym ogniu, dodać cukier, wymieszać. Po chwili dodać mąkę i znów wymieszać. Ostudzić. Rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Ciasto ucierane:
Miękkie masło oraz cukier utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na gładką i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać (każde jajko przez ok. 3 minuty). Następnie dodawać po łyżce przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować już na małych obrotach do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Na wierzchu rozłożyć wiśnie, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation