Kuchnia

zupki

Przepis na barszcz ukraiński

Do przyrządzenia 6-8 porcji barszczu ukraińskiego potrzebujemy:

2 l bulionu drobiowego,
40 dag surowych buraków czerwonych,
25 dag świeżej kapusty,
0,5 kg ziemniaków,
3 średniej wielkości marchewki,
1 korzeń pietruszki,
3 średniej wielkości cebule,
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka cukru,
śmietana (30% tłuszczu),
ocet,
smalec,
sól.

Sposób przyrządzenia:

Buraki należy obrać i pokroić w drobne piórka. Następnie wraz z dodatkiem niewielkiej ilości bulionu, cukru, octu i przecieru pomidorowego buraki trzeba poddusić, aż zaczną mięknąć. Kolejnym krokiem jest podsmażenie na smalcu drobno pokrojonej (w piórka) cebuli i marchewki. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pietruszkę i poszatkowaną kapustę należy dodać do wrzącego bulionu i gotować przez kwadrans. Podduszone buraki należy połączyć razem z bulionem i usmażonymi warzywami. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, należy odlać niewielką jej ilość do kubka i wymieszać razem z łyżką mąki pszennej i śmietany. Mieszanka ta powinna być dodana do zupy. W zależności od upodobań zupę można dodatkowo zaprawić śmietaną tuż przed podaniem i dodać do niej odpowiednią ilość soli. Tradycyjny barszcz ukraiński jada się wraz z małymi bułeczkami czosnkowymi. Możemy zastąpić je pieczywem posmarowanym smalcem lub masłem i natartym świeżym czosnkiem.

źródło:jejkuchnia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation