Kuchnia

kuchnia alutki

zrazy lwowskie

– składniki ( na 4 porcje) :

– ok. 10 dag kaszy gryczanej palonej lub zwykłej jęczmiennej
– cztery pojedyncze małe lub dwie duże piersi z kurczaka (ok. 50 dag)
– 3-4 plastry boczku wędzonego
– 1 cebula
– kilka pieczarek
– jajko
– 4-5 grzybów suszonych
– ok. 0,5 l domowego rosołu lub eko kostki rosołowej lub ostatecznie – wody
– 3 łyżki śmietany
– klarowane masło do smażenia (można zamienić na olej rzepakowy)
– dwie łyżki siekanej natki pietruszki
– sol, pieprz, sok z cytryny
zrazy lwowskie – przepis

Grzyby zalać półtorej szklanki wody i odstawić do namoczenia na godzinę, dwie lub w przeddzień, na całą noc.
W garnku zagotować szklankę wody, lekko ją osolić. Kaszę przepłukać na sicie, wsypać do wody, dodać łyżkę oleju, zagotować. Zmniejszyć ogień na minimum i gotować kaszę pod przykryciem ok. 15 minut, bez mieszania. Po ugotowaniu pozostawić pod przykryciem jeszcze ok. 10-15 minut aż kasza całkowicie wchłonie wodę.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni aż cebula lekko się zeszkli. Dodać pieczarki pokrojone w plastry, podsmażyć krótko wszystko razem. Wymieszać z kaszą, dodać jajko i łyżeczkę soku z cytryny. Ponownie wszystko wymieszać.
Piersi z kurczaka przekroić cienkie płaty, lekko rozbić tłuczkiem. Osolić, posypać pieprzem (można dodać nieco estragonu lub tymianku). Na każdym płacie ułożyć warstwę farszu z kaszy, rozsmarować możliwie równo. Zwinąć wszystko w roladki. By się nie rozpadły związać nitką lub bawełnianym sznurkiem. Panierować w mące.
Na patelni dobrze rozgrzać łyżkę masła lub dwie oleju, zrumienić zrazy z każdej strony. Zalać wodą z moczenia grzybów i dorzucić do wszystkiego pokrojone grzyby. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 -30 minut. Dodać śmietanę, wymieszać z sosem, podgrzać chwilę ale już nie gotować. Całość posypać siekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation