Kuchnia

zupy

Zimowa zupa z jarmużem i kiełbasą

1/2 jarmużu
2 kiełbasy, np. śląskiej
4 ziemniaki
2 marchewki
1 por
1,5 L bulionu jarzynowego
1 liść laurowy
2 gałązki tymianku
2 łyżki oliwy
sól i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie

Oczyścić por, pokroić w krążki. Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Liście jarmużu umyć, oderwać grube nerwy i pokroić w cienkie paski. Rozgrzać olej w dużym garnku, wrzucić por i marchewki oraz dusić przez 5 minut. Dodać jarmuż i ponownie dusić przez 5 minut. Zalać bulionem, dodać ziemniaki, tymianek i liść laurowy, gotować przez 15 minut.


Kiełbasę pokroić w cienkie krążki i wrzucić do zupy, gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation