Kuchnia

ciasta

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami | KuchniaMniam
BEZY:

4 białka
1 szczypta soli
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

KREM CYTRYNOWY:

1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 żółtko
1 jajko
50 g masła
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny
ok 300 g borówek amerykańskich

Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok 20 cm, np odrysowując od talerza.
Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać małymi porcjami cukier. Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Można to sprawdzić rozcierając masę między palcami. Na końcu wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką dużej gwiazdy. W jednym narysowanym okręgu wycisnąć bezę w kształcie wieńca, a drugi uzupełnić cały. Piekarnik rozgrzać do 150*C, a po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 110 z termoobiegiem i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej pozostawiając tak na noc. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.

Żółtko i jajko rozetrzeć z cukrem w garnuszku. Wstawić na małym ogniu i podgrzewając dodać masło, sok i skórkę z cytryny. Skórka może być otarta lub pokrojona w paseczki bez białych części. Podgrzewać stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Odłożyć 1 łyżkę kremu do dekoracji. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i porcjami delikatnie wymieszać z kremem cytrynowym.
Na talerzu umieścić pierwszą pełną bezę i wyłożyć krem cytrynowy. W środek kremu wcisnąć borówki i nałożyć bezę w kształcie wieńca. W środek nasypać borówki, udekorować odłożonym kremem i listami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation