Kuchnia

wypieki

Ciasto makowo-jabłkowe (makowiec japoński)

Jest idealne na wigilijny wieczór.

składniki:
• 200 g maku suchego mielonego lub puszka gotowej masy makowej
• 250 ml mleka
• 4 łyżki mąki pszennej
• 100 g masła
• 2 szklanki cukru
• 2 łyżki miodu naturalnego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 szczypty soli
• 1 esencja migdałowa
• 3 duże jabłka
• 5 szt. jajka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 50 g suszonej żurawiny
• 100 g orzechy laskowe łuskane
• 50 g migdały łuskane
• 50 g morwa biała suszona
Przygotowanie: suchy mak wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 15 minut cały czas mieszając, aż mak napęcznieje, wchłonie mleko i będzie prawie suchy. Mak studzimy.
Orzechy laskowe, migdały i morwę wysypujemy do szatkownicy i siekamy (ja robię to Triblade Kenwood). Umyte jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jajka, masło i cukier łączymy i miksujemy ok. 15 minut. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, esencję migdałową, mak i miksujemy dalej.
Wrzucamy wszystkie bakalie, starte jabłka i mieszamy przy pomocy łyżki. Tak przygotowane ciasto wylewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Na drugi dzień smarujemy wierzch polewą z białej i gorzkiej czekolady, robimy wzorki i posypujemy posiekanymi wiśniami w czekoladzie i kuleczkami z czekolady.
----
Blaszka 30 x 20 cm
wzory w zależności jaki kolor ma przeważać np. smarujemy całą powierzchnię ciasta ciemną czekoladą i robimy w poprzek paski z białej czekolady, za pomocą patyczka do szaszłyków robimy przez całą długość ciasta smugę i powtarzamy od początku, posypujemy reszta dekoracji.

http://www.mytaste.pl/click/index/3978080/?site=straga.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation