Kuchnia

ciasta

Ciasteczka „wielkanocne jajka”

Składniki:

Ciasto:
85 g masła
1 średnie jajko
100 g cukru
210 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
mąka do podsypywania
cukier puder do posypywania gotowych ciastek

Krem cytrynowy:
65 ml soku z cytryny
60 g cukru pudru
3 żółtka
110 g masła

Przygotowanie:
Masło wyłóż na stolnicę i przysyp suchymi składnikami ciasta. Siekaj je na kawałki, przysypując je za każdym razem mąką. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Następnie zawiń je w folię i schowaj do lodówki przynajmniej na godzinę.
W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, przygotuj krem cytrynowy. W małym rondelku wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem i żółtkami. Masę lekko podgrzej, dodaj pokrojone w kawałki masło i cały czas mieszając, poczekaj aż się zagotuje. Gotuj przez minutę na małym ogniu. Następnie przelej krem do miseczki i wystudź . W czasie studzenia zamieszaj krem od czasu do czasu – dzięki temu nie powstanie na nim „skórka”.
Od schłodzonego ciasta odkrój kawałek, a resztę schowaj z powrotem do lodówki. Ciasto rozwałkuj cienko (ok. 3 mm). W czasie wałkowania podsypuj ciasto mąką. Z ciasta powycinaj ciasteczka w kształcie jajka.
W połowie ciasteczek wykrój okrągłe dziurki. Nadmiar ciasta zagnieć i przed kolejnym rozwałkowaniem ponownie schowaj na jakiś czas do lodówki. Ciasto możesz rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ułatwi Ci to po wycięciu ciasteczek i usunięciu nadmiaru ciasta przeniesienie ich na blachę.
Ciasteczka wstaw do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piecz przez 4–6 minut. Ciasteczka będą gotowe, kiedy zmienią kolor na jasnozłoty, a ich brzegi lekko się przyrumienią. Ciastka wystudź na metalowej kratce. Następnie oprósz cukrem pudrem.
Ciastka bez dziurki posmaruj kremem cytrynowym i przykryj ciastkami z dziurką.

tesco.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation