Kuchnia

Zupy

Krem z groszku z mlekiem kokosowym
Składniki:
– 400 g mrożonego groszku
– puszka (400 g) mleka kokosowego
– 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
– 1 cm świeżego imbiru
– 2 cm trawy cytrynowej
– 2 liście kafiru
– 1 łyżka oleju ryżowego
– sól, pieprz
– szczypior do dekoracji

Przygotowanie:

Na oleju podduście posiekany imbir, trawę cytrynową i liście kafiru. Duście 2-3 minuty, a następnie dodajcie groszek i duście kolejne 2 minuty. Zalejcie całość gorącym bulionem i mlekiem kokosowym. Gotujcie ok 10-12 minut aż groszek zrobi się miękki. Zbledniejcie zupę, doprawcie solą i pieprzem do smaku i podawajcie ozdobioną świeżym szczypiorem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation