Kuchnia

Zupy

Zupa krem z buraczków
Składniki:
– 3 buraczki
– 750 ml bulionu z warzyw lub drobiowego
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1 łyżeczka gorczycy
– sól i pieprz
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2-3 łyżki sera pleśniowego z zieloną lub niebieską pleśnią
– odrobina pestek słonecznika do podania
– natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażcie imbir i gorczycę. Do przypraw dodajcie buraki pokrojone w mniejszą kostkę i zalejcie całość gorącym bulionem. Jeśli używacie ugotowanych już buraków czas gotowania to ok 5 minut, jeśli surowych to wydłuża się do 20-25 minut. Buraki muszą zrobić się miękkie i łatwe do zblendowania.

Zupę zblendować, doprawiając solą i pieprzem. Włożyć do miseczek i na wierzchu ułozyć ser pleśniowy, pestki słonecznika (niesolone) i odrobinę posiekanej natki pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation