Kuchnia

ciasta

Toffi co się w ustach topi przepis - Wszystkie przepisy Polska

Składniki

ilość porcji: 48

455 g masła
200 g (1 szkl.) cukru białego
220 g (1 szkl.) cukru brązowego
115 g (1 szkl.) posiekanych orzechów włoskich
350 g (2 szkl.) półsłodkich groszków czekoladowych
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 20min. › +30min. studzenie › Gotowe w: 1godz.

W rondlu o grubym dnie wymieszać masło z białym i brązowym cukrem. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż mieszanina zacznie wrzeć. Gotować do etapu kruchości (150°C) nie mieszając. Zdjąć z ognia. (Etap kruchości poznaje się po tym, że kiedy naleje się odrobinę mieszaniny do wody, tworzy ona nitki, które łatwo się łamią gdy się je próbuje wyciągać z wody.)
Do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 wsypać orzechy i groszki czekoladowe. Polać je gorącą mieszaniną. Pozostawić do ostygnięcia i przed podaniem połamać na kawałeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation