Design

Design

Krokiety z kaszy jaglanej ze szpinakiem i serem

SKŁADNIKI 3 PORCJE
400 g ugotowanej na sztywno kaszy jaglanej (czyli 120 g suchej, ok. 1/2 szklanki)
50 g szpinaku
30 g tartego żółtego sera (np. cheddar, mozzarella, gouda)
sól i zmielony biały pieprz
1 jajko
oliwa lub masło klarowane
panierka: 1 jajko, bułka tarta

PRZYGOTOWANIE
Ugotować kaszę jaglaną: kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 350 ml zimnej wody (nieco mniej niż 1 i 1/2 szklanki). Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę i ostudzić.
Ostudzoną kaszę włożyć do miski, nieco rozgnieść praską lub dłonią. Dodać opłukany, osuszony i posiekany szpinak, tarty ser oraz jajko. Doprawić solą i białym pieprzem i dokładnie wymieszać.
Uformować podłużne krokiety (lub kotleciki). Obtoczyć najpierw w osolonym i roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor na oliwie lub maśle klarowanym.
PROPOZYCJA PODANIA
np. jogurt naturalny / SOS PIECZARKOWY / sałatka z pomidora, papryki i cebuli
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation