Kuchnia

Wędlinki pycha

Najlepszy schab pieczony - nareszcie sukces!
"Och, ileż ja już miałam podejść do tematu: "Schab". W większości były to eksperymenty nieudane. No, może z wyjątkiem schabu parzonego. Ale ten dzisiejszy bije wszystkie na głowę! Super soczysty, nieciągnący, świetnie dający się kroić. Dość nietypowo się go przygotowuje, ale efekt jest rewelacyjny. Przepis od mojej cioci - gorąco polecam!"

Składniki:

ok. 1 kg schabu
sól, pieprz
kilka ząbków czosnku


Przygotowanie:
Schab posolić, posypać świeżo mielonym pieprzem. W kilku miejscach nakłuć wąskim nożykiem i powciskać w nacięcia ząbki czosnku. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić na noc do lodówki.
Przed pieczeniem owinąć grubą folią aluminiową (najlepsza taka do grilla) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (tak, tak, to nie pomyłka) na 1 godzinę. Po godzinie folię rozchylić (nie przejmować się, że schab będzie wyglądać na zupełnie surowy:), temperaturę zwiększyć do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, zawinąć w tą samą folię i zostawić do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation