Kuchnia

jedzonko

Pierożki z nadzieniem z grzybów

Składniki:
– 2 łyżki oleju lub masła
– 2 posiekane ząbki czosnku
– 35-40 dag oczyszczonych i pokrojonych leśnych grzybów
– łyżka sosu sojowego
– kilka kropli tabasco
– świeżo zmielony czarny pieprz, mielona papryka i sól do smaku
– kilka łyżek śmietankowego twarożku
– 3 garści świeżego szczypiorku, plus trochę do posypania
Ciasto na pierogi:
– 1 szklanka mąki
– szczypta soli
– 1/3 szklanki wrzątku
Do podania w miseczce sos do maczania:
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 0,5 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
– skórka otarta z 1/3 cytryny
Na rozgrzanym oleju smażyć grzyby i czosnek przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać sos sojowy, tabasco i przyprawy, podlać 1 szklanką wody i dusić kilkanaście minut, aż cała woda dokładnie odparuje. Gdy grzyby wystygną, wymieszać je z serkiem i posiekanym szczypiorkiem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Z mąki, soli i wrzątku zagnieść nieprzyklejające się do ścianek miski ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Ciasto odłożyć na pół godziny. Wałkować cieniutko lekko podsypując mąką, kroić na kwadraty 5 x 5 cm, na każdy nałożyć łyżeczkę grzybowego nadzienia. Zebrać boki, formując sakiewkę – nie zalepiać do końca, by odrobina nadzienia była widoczna. Gotować kilka minut w parowniku wyłożonym papierem do pieczenia (w papierze zrobić kilka dziur, by para mogła swobodnie cyrkulować). Podawać z sosem zrobionym ze składników podanych wyżej lub z topionym masłem. Posypać szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation