Kuchnia

faworki i pączki

300g twarogu z wiaderka (lub twaróg minimum 3-krotnie mielony)
2 duże jajka
3 czubate łyżki cukru pudru (ok. 60g) do ciasta + odrobina do oprószenia pączków
2 szklanki* mąki pszennej (ok. 320g)
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
1 kieliszek wódki (25ml; by pączki wchłaniały mniej tłuszczu)
olej do smażenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W niskim i szerokim garnku rozgrzać olej.
W międzyczasie, gdy olej się nagrzewa należy przygotować ciasto na pączki.
Jajka wraz z cukrem i twarogiem zmiksować na jednolitą masę, następnie dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cały czas miksując. Pod koniec dodać wódkę i aromat cytrynowy. Zmiksować.
Ciasto na pączki wychodzi dość kleiste, więc by łatwiej się formowało pączusie, to należy wysmarować ręce olejem, a następnie z ciasta formować mini kuleczki (takie na ok. 3-4cm) i wrzucać na rozgrzany olej.
Pączki serowe z reguły podczas smażenia same się obracają i rumienią równomiernie z każdej strony. Jeśli by jednak tego nie zrobiły, to delikatnie trzeba obrócić je na drugą stronę, gdy ta pierwsza zrobi się już dość rumiana.
Usmażone pączki wykładać na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Na koniec oprószyć cukrem pudrem lub nadziać dowolnym nadzieniem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation