Kuchnia

SAŁATKI i SURÓWKI

Surówka z kapusty pekińskiej i selera naciowego
Emotikon smile

===========================================

Od dłuższego czasu myślałem jak przemycić seler naciowy do rodzinnego menu ( bo nikt poza mną nie przepadał ) - w końcu trafiłem i się udało !!! To jeden z moich największych sukcesów, bo przemyciłem do jadłospisu jedno z najzdrowszych warzyw
Emotikon smile

Trochę kombinowałem z połączeniem różnych składników ( można znaleźć wiele przepisów ), ale żaden nie przypasował rodzinie.
W końcu udało mi się i chciałbym podzielić się moim pomysłem.

Składniki:

1 kapusta pekińska
3-4 gałązki selera naciowego
1 długi ogórek zielony
1 szczypiorek
1 mała puszka kukurydzy
ocet winny lub sok z cytryny
olej ( ja używam rzepakowego tłoczonego na zimno i lnianego )
sól, pieprz

Olej mieszamy z octem i pieprzem w stosunku:

4 łyżki oleju - 1 łyżka octu - 1/4 łyżeczki pieprzu

W zależności jaka dużą mamy kapustę radzę zrobić więcej mikstury.

Na średnią kapustę ( trochę ponad 1 kg ) robię z 8 łyżek oliwy ( w tym 2 lnianego ), 2 łyżek octu winnego i pół łyżeczki pieprzu

Kapustę szatkujemy, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, seler naciowy w 2 mm paseczki, szczypiorek kroimy drobno i solimy. Dodajemy kukurydzę i wszystko mieszamy - zalewamy miksturą z oleju, octu i pieprzu.
Odstawiamy na 30-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation