Kuchnia

włoskie

Cannolo, najbardziej znane sycylijskie ciastko - Sycylia na wakacje
Przepis na cannoli sycylijskie
Ciasto:
300 g przesianej mąki, 10 g cukru kryształu, szczypta soli, łyżka miodu, 30 g tłuszczu, wino, tłuszcz do smażenia (najlepiej wieprzowy).
Nadzienie:
500 g ricotty, 200 g cukru pudru, 2 łyżki miodu, 100 g posiekanych kandyzowanych owoców (skórka z pomarańczy i dynia), 70 g pokruszonej gorzkiej czekolady.
Połączyć mąkę, cukier, sól, tłuszcz i odpowiednią ilość wina i zagnieść ciasto. Pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Podzielić na części i każdą rozwałkować cieniutko. Powycinać okrągłe placki o średnicy około 10 cm i każdy z osobna ponawijać na okrągłe formy (drewniane lub metalowe nie grubsze niż 3 cm). Wrzucać na rozgrzany, głęboki tłuszcz i smazyć aż ciasto stwardnieje i przybierze brązowy kolor (uwaga: nie spalić!). Ricottę połączyć z cukrem i miodem. Utrzeć, przecisnąć przez sito i ponownie ucierać na puszystą masę. Dodać kandyzowane owoce i czekoladę. Rurki napełniać kremem z ricotty tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation