Kuchnia

Wędliny z szynkowaru

Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara


SKŁADNIKI:

- 1/2 kg piersi drobiowych
- 1/2 kg chudej łopatki wieprzowe
-1/3 łyżeczki białego pieprzu
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lejącego miodu
- 1 większy ząbek czosnku
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny



SPOSÓB WYKONANIA :
- Mięso umyć i ususzyć, łopatkę pokroić i zmielić tak jak na mielone , piersi z kurczaka pociąć na niezbyt duże kawałki
- Ząbek czosnku dobrze rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia.
- Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując.Zamknąć woreczek,ale jeżeli chcemy mieć galaretkę wokół mięsa to pozostawić jak już pisałam 1-1,5 cm luzu.Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.



- Po tym czasie wstawić szynkowar do rondla,wlać wodę do wysokości 1 cm powyżej masy mięsnej.Parzyć w temperaturze 75 stopni C- 2 godziny od momentu uzyskania przez wodę podanej temperatury.Szynkowar po sparzeniu wyjąć wstawić pod bieżącą zimną wodę i schłodzić.Szynkowar wstawić do lodówki i po 24 godzinach otworzyć i wyjąć szynkę gotową do konsumpcji.

-
- gotowe mamy kilogram pysznej pachnącej szyneczki i wiemy co tak naprawdę jemy a to już jest sukces :)
Smacznego

* moją inspiracją to wykonania tej szyneczki był przepis ze strony "co mi w duszy gra"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation