Kuchnia

włoskie

Ricetta - Pasta al pesto di frutta secca - Le ricette dello spicchio d'aglio
10 g bazylii (masa netto liści)
30 g orzechów włoskich
10 g orzechów sosny
1 mały ząbek czosnku
sól
1 mała sucha papryka
2 łyżki ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
10 g Parmigiano Reggiano
10 g sardyńskiego pecorino
160 g makaronu

Ostrożnie umyj i wysusz liście bazylii i usuń łodygę oraz centralne żebro.
Umieścić je w mikserze razem z orzechami, orzeszkami pinii, czosnkiem, szczyptą soli i nasionami chili. Mieszać małymi porcjami do grubo posiekanego.
Dodaj dwie łyżki oleju, starte sery i mieszaj powolii aż uzyskasz delikatną i kremową mieszankę. Dodaj kolejną porcję oleju, jeśli mieszanina jest zbyt gęsta.
Ugotuj makaron w obfitej, osolonej wodzie, osusz go i przypraw go pesto w misce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation