Kuchnia

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Orientalna zupa z krewetkami, kurczakiem i mlekiem kokosowym
SKŁADNIKI:

1/2 piersi z kurczaka
12-14 szt. obranych i oczyszczonych krewetek black tiger
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju sezamowego
1 cebula
1 mały kawałek imbiru
1 mała limonka
1/2 opakowania makaronu ryżowego (nitki)
2 pomidory malinowe
1 puszka mleka kokosowego
1/2 papryczki chilli
3-4 szt. grzybów Mun
1000 ml wody
100 ml sosu rybnego
Sól, curry, pieprz młotkowany, świeża kolendra (do smaku)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek, imbir i cebulę obieramy, a następnie drobno siekamy. Pomidory myjemy, osuszamy, przekrawamy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Do dwóch oddzielnych misek wkładamy grzyby oraz makaron, obie miski zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na jakieś pięć-siedem minut, by nasze składniki namiękły. Z papryczki chilli pozbywamy się nasionek, a potem kroimy w cieniutkie plasterki. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy nasz olej sezamowy i przesmażamy cebulę, czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. Kiedy nasze składniki uzyskają już złoty kolor, zalewamy całość wodą. Do wody dodajemy sos rybny i gotujemy. Kiedy "wywar" zacznie delikatnie się gotować dorzucamy wcześniej pokrojonego kurczaka i posiekane grzyby mun. Jeśli zauważymy, że nasz kurczak jest już ugotowany, dodajemy do niego krewetki, po jakimś czasie pomidory. Całość delikatnie skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy odrobinę otartej skórki i zaprawiamy mlekiem kokosowym. Naszą zupę do smaku doprawiamy curry, solą oraz pieprzem młotkowanym. Świeżą kolendrę siekamy. Makaron ryżowy odcedzamy z wody, wykładamy na talerz, nakładamy zupę i posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation