Kuchnia

ciasta

Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe - Najlepszy przepis - Wypieki Beaty
Składniki
podstawa:
około 200 g czekoladowych herbatników
2 galaretki brzoskwiniowe
600 ml gorącej wody
1 duża puszka brzoskwiń
warstwa straciatella:
100 g gorzkiej czekolady tartej na tarce lub dobrze posiekanej
250 ml bardzo zimnej śmietany kremówki - użyłam 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru - lub do smaku
3 łyżeczki żelatyny plus tyle wody, aby zakryć żelatynę
warstwa cappuccino:
500 ml zimnej śmietany kremówki - użyłam 30%
3 łyżki cukru pudru - lub do smaku
3 łyżki kawy rozpuszczalnej - rozpuszczonej w minimalnej ilości wody i ostudzonej
2 łyżki żelatyny plus trochę wody do jej rozpuszczenia

Wykonanie
Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż folią spożywczą lub aluminiową.
Na dnie połóż jedną warstwę herbatników.
Przygotuj warstwę straciatella - zimne mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem aż będą gęste.
Żelatynę zalej małą ilością zimnej wody i odstaw na około 5 minut do napęcznienia - po tym czasie podgrzej ją, aby stała się płynna.
Dodaj do żelatyny kopiastą łyżkę śmietany z mascarpone - delikatnie wymieszaj - przelej do reszty masy i energicznie zmiksuj.
Wsyp tartą czekoladę i wymieszaj łyżką.
Przełóż masę na herbatniki - wyrównaj.
Ułóż drugą warstwę herbatników.
Przygotuj warstwę cappuccino - śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i ostudzoną kawę - zmiksuj.
Przygotuj żelatynę podobnie jak masie staraciatella - dodaj do niej łyżkę masy kawowej, wymieszaj i dodaj do reszty masy.
Przełóż masę kawową na herbatniki, wyrównaj.
Wstaw ciasto do lodówki i w tym czasie przygotuj galaretkę - rozpuść ją w 600 ml gorącej wody - odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Brzoskwinie posiekaj w kostkę, wyłóż na masę kawową.
Zalej całość tężejącą galaretką.
Wstaw do lodówki na kilka godzin - a najlepiej przez noc - aby herbatniki zmiękły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation