Kuchnia

ciasta

Najlepsze brownie na świecie / World's best brownies
Składniki:

245 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej
200 g masła, pokrojonego w kostkę, plus trochę do posmarowania formy
175 g drobno zmielonego cukru lub cukru pudru
125 g brązowego cukru
4 duże jajka, rozbełtane rózgą
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
115 g mąki pszennej
szczypta soli morskiej
100 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 30 x 23 cm.
Umieść czekoladę i masło w żaroodpornej misce na garnku z gotującą się woda (tak by nie dotykała spodem wody) i rozpuść mieszając od czasu do czasu. Możesz też podgrzać miskę z czekoladą i masłem w mikrofalówce (jeżeli wkładasz przykrytą, zostaw szczelinę dla uwalniającej się pary) przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wystudź ją przez chwilę.
Zdejmij miskę z ognia i wmieszaj rózgą cukry, następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę, sól i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość.
Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia.
Jeżeli dodajesz dodatkową czekoladę, wyjmij ciasto w połowie pieczenia, wsyp posiekaną czekoladę tak by przebiła zapieczoną już skorupkę (ewentualnie dociśnij) i włóż ponownie do piekarnika na resztę czasu.
Wyjmij brownie z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój je na kawałki i podawaj. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation