Kuchnia

Coś dla łasucha czyli słodkości

Imbirowa szarlotka z różową bezą

Składniki:

Ciasto:

1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 kostki masła
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny


Warstwa jabłkowa:

1 1/2 kg jabłek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka brązowego cukru muscovado
1 1/2 łyżeczki tartego imbiru


Beza:

3 białka
1/2 szkl. cukru
1 kisiel wiśniowy


Mąkę zagnieść z masłem, cukrem, żółtkami, skórką z cytryny na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Większą część ciasta włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a mniejszą część do zamrażarki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na drobne kawałki i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka i dusić na małym ogniu, tak aby część się rozgotowała, ale żeby też pozostały widoczne kawałki jabłek. Dodać cukier, starty imbir i wszystko wymieszać. (takie duszone jabłka można przygotować sobie dużo wcześniej)

Foremkę 20 x 24 cm (lub trochę większą) wyłożyć papierem do pieczenia i na spód wyłożyć większą część ciasta. Na cieście rozsmarować przygotowane jabłka i całość wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 st. C. Białka ubić na pianę stopniowo dosypując cukier, a na koniec wsypać kisiel i zmiksować. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na jabłkach ubite białka, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut w 180 st. C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation