Kuchnia

Zupy

Zupa tajska z krewetkami i makaronem - Zupa tajska z krewetkami i makaronem – składniki:
opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych 150 g
mleczko kokosowe 300 ml
2 łyżki czerwonej pasty curry*
trawa cytrynowa*
200 g pieczarek
czerwona papryka
sól
3 szklanki bulionu warzywnego
olej kokosowy do podsmażania
200 g makaronu chow mein
1 cytryna
natka kolendry i pietruszki.
Składniki oznaczone * kupisz np. tutaj



Zupa tajska z krewetkami i makaronem – wykonanie:
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.

Na dużej patelni lub w garnku np. żeliwnym rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, paprykę posiekaną w kostkę i z odrobiną soli podsmażać kilka minut. Następnie dodać pastę curry, przesmażyć, wlać mleczko kokosowe. Dołożyć mrożone krewetki, zamieszać i zagotować. Dolać 3 szklanki gorącego bulionu. Dodać kawałek zmiażdżonej trawy cytrynowej, garść posiekanej natki kolendry i pietruszki, po czym chwile gotować, aby krewetki były miękkie.

Gorącą zupę podawać z makaronem oraz skropioną sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation