Kuchnia

kuchnia

Pieczony kalafior z ciecierzycą
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia
1/2 kalafiora / 600 g
1 puszka ciecierzycy

10 – 15 sztuk pomidorów koktajlowych

Składniki sosu:
2 – 3 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki ziaren kolendry, mielonej
1/4 łyżeczki syropu klonowego
sól i pieprz

do podania: świeża pietruszka lub koperek

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kalafiora podzielić na różyczki, duże róże pokroić na mniejsze, liście pociąć. Puszkę ciecierzycy odcedzić, płyn z ciecierzycy warto zachować i zrobić z niego na przykład majonez.
W małej szklance dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wysypać kalafiora oraz ciecierzycę, polać sosem i dokładnie natrzeć rękoma.
Pomidorki pokroić na połówki, dodać do kalafiora i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 10 – 15 minut, po tym czasie wymieszać i piec jeszcze 5 – 10 minut do momentu, aż kalafior zrobi się złoty i bardzo miękki. Posypać czarnym pieprzem, pietruszką lub koperkiem i zjadać. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno.
Porady:

Można podawać jako lekki lunch bez dodatków; jako bardziej sycący lunch posypane garścią pestek dyni albo jako bardzo sycący lunch z kaszą lub pieczywem.
Podpowiem też, że jeśli kaszę wstawicie w tym samym czasie co warzywa, to w pół godziny otrzymacie naprawdę porządny obiad dla kilku osób.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation