Kuchnia

Przepisy

Ciasto orzechowe z wiśniami | degusto – przepisy smaczne i proste

Ciasto orzechowe z wiśniami
Opublikowano 13 kwietnia 2012, autor: Kasia

To ciasto zagadka… Kiedy pierwszy raz je jadłam, zupełnie nie wpadłam na to, że są w nim orzechy. Dzięki temu, że wcześniej uprażymy orzechy w piekarniku ciasto ma niesamowity smak!

Składniki:

2 szklanki orzechów włoskich
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
2/3 kostki masła
5 łyżek mleka
aromat migdałowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
domowe wiśnie z konfitury – 4 łyżki
polewa czekoladowa
szczypta soli

Wykonanie:

Orzechy włoskie wyprażyć – najlepiej rozrzucić je na blasze i włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut (180 stopni). Następnie zemleć.

Masło utrzeć z cukrem, orzechami, szczyptą soli. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie do masy dodawać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i aromat.

Na końcu dodać wiśnie (mogą być też inne owoce) i delikatnie wymieszać łyżką.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation