Kuchnia

Specjalne czekoladowe,duże i małe różne

Tego potrzebujesz:
Ciasto czekoladowe bez mąki:

6 jajek
80 g cukru
200 g czekolady deserowej
50 g masła

Ganasz czekoladowy:

200 ml śmietanki UHT 30%
200 g czekolady deserowej
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
20 ml whiskey lub likieru (opcjonalnie)

Dodatkowo:

dżem (najlepiej z czarnej porzeczki)
bakalie do dekoracji: pistacje, migdały, żurawina, suszone morele



Wielkanoc
:
Uroda
:
Moda
:
Życie gwiazd
:
Zdrowie
:
Dieta
:
Fitness
:
Przepisy
:
Porady Wiesz Jak
:
Forum Medyczne
:
Placówki
:
We Dwoje
Polecamy

Przepisy wielkanocne
Świąteczny dom
Rodzinne święta
Tradycja
Moda i uroda

Polki.plWielkanocPrzepisy wielkanocnePrzepisy kulinarne - przepis


Pin It

Czekoladowy mazurek
mazurek mazurek wielkanocny przepis na mazurek ciasta wielkanocne ciasta na wielkanoc Wielkanoc ciasto ciasta przepis na ciasto

Na cieście bez mąki - intensywny i kuszący!
fot. serwis prasowy Lidl

czas wykonania: 60min.
liczba porcji: 12

Poziom trudności: łatwy
Sposób przygotowania
Zobacz przepis na czekoladowy mazurek!
Przygotowanie ciasta:

W garnku rozpuść masło, następnie dodaj kawałki czekolady.
Całość podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Białka ubij na sztywną pianę (żółtka odstaw), podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier.
Do ubitej piany dodaj żółtka, dokładnie wymieszaj oraz stopniowo wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Całość delikatnie wymieszaj.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmaruj masę. Najlepsza będzie blaszka o wymiarach 45 x 35 cm.
Piecz w temperaturze 180 C (termoobieg) lub 190-200 (bez termoobiegu) przez 10-12 minut, następnie ciasto odstaw do wystygnięcia.
Ciasto wyjmij z blachy i połóż na desce.

Przygotowanie ganaszu do ciasta:

Śmietankę zagotuj z miodem.
Do śmietanki wrzuć pokruszoną czekoladę, po chwili wymieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Mieszając, dodaj miękkie masło.
Możesz dodać 20 ml whiskey lub likieru.
Masę przelej do miseczki, odstaw do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.

Dalsze przygotowanie:

Upieczone ciasto przekrój na 4 części.
Pierwszą część delikatnie posmaruj dżemem.
Warstwę z dżemem przykryj kolejną częścią ciasta i delikatnie posmaruj ją ganaszem czekoladowym.
Połóż kolejną część ciasta, posmaruj ją ganaszem i przykryj ostatnią częścią ciasta.
Mazurek wstaw do lodówki mniej więcej na 30 minut.
Odrobinę ganaszu zostaw do dekoracji, resztę podgrzej w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, w celu uzyskania konsystencji polewy.
Rozpuszczony ganasz wymieszaj.
Schłodzone ciasto oblej podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto udekoruj rozetkami za pomocą szprycy cukierniczej.
Na mazurku możesz też położyć dekoracje z bakalii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation