Biżuteria

biżuteria

Ciasteczka maslane z dzemem
240 g masła
170 g cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, może byc więcej
400 g mąki pszennej przesianej przez sito
0,5 łyżeczki soli
dodatkowe kilka łyżek mąki przesianej przez sito, potrzebnej do rozwałkowania ciasta

dżem, smak według gustu, kilka łyżek

Przygotowanie:

1. Utrzeć masło z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę.

2. Wymieszać mąkę z solą i dodać do masła z cukrem. Utrzeć na jednolitą masę.

3. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić przez około 45 minut.

4. Rozwałkować ciasto na blacie oprószonym mąką na grubość około 3-4 mm.

5. Wyciąć ulubione kształty. W połowie ciastek wyciąć okrągłą dziurkę.

6. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schlodzić około 20 minut.

7. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Piec ciastka około 12 minut, aż lekko się przyrumienią, jednak nie spieką.

8. Ostudzić.

9. Dżem przełożyć do mniejszego garnuszka i zagotować.

10. Ciastka bez dzirek posmarować jeszcze ciepłym dżemem i przykryć ciastkiem z dziurką. Po złożeniu ciastek, dziurki wypełnić resztą dżemu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation