Kuchnia

gotowanie

EVERYDAY FLAVOURS: MUSZLE NADZIEWANE BOBEM I CUKINIĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM.

około 20 makaronowych muszli
1 duża mozarella

NADZIENIE
150 g ugotowanego i obranego bobu
1/2 cukinii
1/2 cebuli
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
3 czubate łyżki sera mascarpone
20 g parmezanu startego na tarce
1/2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
1 łyżka suszonego oregano
sól
pieprz
świeże listki oregano

SOS
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
2 duże pomidory malinowe
sól
pieprz
1 łyżka sera mascarpone
świeże listki oregano

Makaron ugotować krócej niż to jest podane na opakowaniu. Ja gotowałam około 8 minut. Następnie odcedzić, polać odrobiną oliwy, wymieszać dokładnie i odstawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Następnie wrzucić na patelnie z łyżką masła i łyżeczką oleju. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Gdy tak się stanie dorzucić na patelnie startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Smażyć chwilę, cukinia ma być lekko twarda a nie rozgotowana. Pod koniec smażenia cukinię doprawić solą oraz pieprzem, po czym przełożyć ją do miski i odstawić do przestygnięcia. Do cukinii dorzucić ugotowany i obrany bób, ser mascarpone, starty parmezan. Na koniec nadzienie doprawić wędzoną papryką oraz świeżym i suszonym oregano i w razie konieczności solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę po czym dorzucić do niej pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć uważając aby czosnek się nie przypalił. Po chwili dołożyć pocięte w kostkę pomidory. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz oregano i dusić około 10 minut. Następnie do sosu dodać mascarpone, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Na dno formy do zapiekania wylać większą część sosu. Układać na nim muszle makaronowe nadziane wcześniej przygotowanym nadzienie. Na wierzch wylać resztę sosu i ułożyć poszarpaną mozarellę. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 20 minut aż wierzch się ładnie zrumieni.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation