Kuchnia

wege

Pomidor faszerowany kaszą jaglaną i warzywami
Składniki
300g Pomidor
90g Kasza jaglana, sucha
125g Cukinia
90g Cebula
42g Pomidor suszony
5g Czosnek duży
2g Oregano
1g Kurkuma
20g Olej rzepakowy uniwersalny
1g Sól morska
2g Pieprz czarny
Sposób przygotowania:

KROK 1: Pomidory dokładnie umyj, osusz i odetnij za pomocą ostrego noża część górną (najlepiej z zieloną szypułką). Wydryluj gniazdo nasienne i usuń wszystkie pestki, a pozostałą część przełóż do miski.

KROK 2: Umyj i osusz cukinię. Pokrój ją w bardzo drobną kosteczkę, uprzednio usunąwsze całkowicie pestki (do przepisu potrzebujemy jedynie miąższ). Wsyp do miski i zamarynuj ją w oliwie i przyprawach. Dopraw pieprzem do smaku.

KROK 3: Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, a następnie podsmaż na nim cukinię przez około 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojony miąższ z pomidora, suszone pomidory oraz drobno pokrojoną cebulkę. Na sam koniec dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek.

KROK 4: Do warzyw dodaj kaszę jaglaną, wymiesza i podduś całą masę około 2-3 minuty. Przełóż ją do miseczki.

KROK 5: Napełniaj wydrylowane pomidory przygotowanym farszem, przykryj odciętym poprzednio wierzchem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation