Wnętrza

Home Sweet Home

Mania Wypiekania: Ciasto szpinakowe Leśny mech
Składniki na ciasto:

400g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, nie w liściach)
szklanka cukru
3 jajka
szklanka oleju
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

400ml śmietany kremowej 30%
2 opakowania śmietan fixu (fix do śmietany)
2 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
pestki z owocu granatu (do dekoracji)


Wykonanie ciasta:
Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli dolać olej ciągle miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać szpinak i mieszać aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu ściąć wierzch ciasta i rozdrobnić go na okruszki, które posłużą nam później do dekoracji.

Wykonanie kremu:
Schłodzoną śmietanę kremówke ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix.
Na ciasto wyłożyć śmietanę. Na bitą śmietanę sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy ciasto pestkami granatu.
Blacha: tortownica o średnicy 26cm
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation