Kuchnia

tarty

maksymalnie czekoladowa tarta. wyłącznie! dla jej zdeklarowanych miłośników. z kruchym kakaowym spodem, nadzieniem z a'la brownie oraz ganache na wierzchu. tartę możecie upiec bez żadnych dodatków, ale dla przełamania gorzkiego smaku czekolady polecam urozmaicić ją jednak o świeże owoce, konfiturę (idealnie sprawdzi się morelowa, wiśniowa), kawę lub słodką, kruchą chałwą. mniam!

składniki na kruchy spód:

125g masła, o temp. pokojowej
50g cukru pudru
1 żółtko
150g mąki pszennej
25g gorzkiego kakao
duża szczypta soli
składniki na część chałwową:

100g chałwy
100ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki sera mascarpone
oraz:

100-150g chałwy, grubo pokruszonej
składniki na część czekoladową:

2 jajka
2 łyżki cukru brązowego
100g czekolady gorzkiej 72%
75ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka mąki pszennej
składniki na ganache:

100ml śmietanki kremówki
100g czekolady gorzkiej 72%
1 łyżka likieru czekoladowego
kruche ciasto. foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. mąkę i kakao przesiać z solą. masło ubić z cukrem przez kilka minut. dodać żółtko, zmiksować. stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. utworzyć z ciasta dysk. owinąć w folię i schłodzić 1h. następnie cienko rozwałkować np. między dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłożyć nim foremkę, zmrozić ok. 30 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki). ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec 16 minut w 175st. c, następnie ściągnąć papier z fasolą i dopiec jeszcze 8 minut. ostudzić.

część chałwowa. chałwę utrzeć ze śmietanką i serkiem na gęsty krem, można w blenderze. jeśli masa jest za rzadka należy ją schłodzić w lodówce.

część czekoladowa. jajka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką. ostudzić. mąkę przesiać. do jajek wlać czekoladę i zmiksować na małych obrotach miksera, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.

na ostudzony kruchy spód wyłożyć część chałwową, posypać równomiernie pokruszoną chałwą, a następnie zalać masą czekoladową. pieczemy ok. 10 minut aż krem się zetnie.

ganache. podgrzać śmietankę. zalać posiekaną czekoladę i wymieszać na gładko razem z likierem. cały przelać na ostudzoną tartę.

buon appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation