Kuchnia

Torty

Tort kokosowy

Składniki:

na ciasto:

5 jajek
1/3 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
70g masła
2 łyżki syropu kokosowego lub ekstraktu kokosowego
na krem:

300ml śmietanki
170g mascarpone
4 łyżki drobnego cukru
1 szklanka wiórek kokosowych
2 łyżki syropu kokosowego lub ekstraktu
ponadto:

1/2 szklanki wiórek + świeży kokos, lub
2/3 szklanki wiórek
1/2 małego słoiczka konfitury jagodowej

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać powoli cukier, po dodaniu całego cukru miksować jeszcze minutkę, dwie, a potem dodawać kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania dodać ekstrakt/syrop i rozpuszczone masło. Szpatułką wmieszać delikatnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 19cm. Piec około 40 minut w temperaturze 170oC. Przed wyłączenie piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wystudzić.

Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Przygotować krem. Wiórki zmiksować w blenderze do chwili aż zaczną się do siebie kleić (potrwa to około 3 minut). Śmietankę zmiksować na sztywno, dodać cukier, a potem partiami mascarpone. Na koniec wmieszać syrop/ekstrakt i rozdrobnione wiórki. Odłożyć trochę kremu na obłożenie wierzchu, resztę podzielić na pół.

Na pierwszy krążek ciasta wyłożyć cienką warstwę jagód, a następnie połowę kremu. Położyć drugi krążek i lekko docisnąć. Ponownie posmarować jagodami i resztą kremu. Przykryć ostatnim krążkiem. Wysmarować odłożoną częścią kremu.

Wiórki podprażyć na patelni uważając aby się nie przypaliły. Wystudzić. Obsypać nimi boki. Świeżego kokosa, np. obieraczką do warzyw pociąć na cienkie plasterki. Udekorować wierzch. Schłodzić kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation