Kuchnia

Torty

Tort orzechowo- karmelowy

Składniki:
Ciasto orzechowe (składniki na dwa krążki):
300g orzechów włoskich
260g cukru
4 łyżki bułki tartej
8 jajek
Masa budyniowa:
ok. 120g orzechów włoskich
100g cukru
2 żółtka
250ml mleka
2 łyżki cukru
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
250g masła
Dekoracja:
orzechy (u mnie ok. 30 połówek)
100g cukru
Dodatkowo:
ok. 8 łyżek amaretto lub rumu
Sposób przygotowania:
Przygotować dekoracje. Duży kawałek (lub dwa mniejsze) styropianu ułożyć na krawędzi blatu (stołu). Styropian obciążyć czymś z góry, żeby był stabilny. Na podłodze, pod styropianem, rozłożyć gazety. W połówki orzechów wbić ostrożnie wykałaczki. 100g cukru wsypać do niedużej patelni. Rozpuścić na średnim ogniu i następnie skarmelizować za jasno- brązowy kolor. (Uważać, aby cukier się nie przypalił). Orzechy zanurzać w karmelu, wykałaczki wbijać w odstępach w styropian i pozostawić, aż karmel całkowicie zaschnie.
Przygotować ciasto orzechowe. Z czterech jajek oddzielić żółtka od białek. 150g orzechów posiekać.
Orzechy wymieszać w miseczce z 2 łyżkami bułki tartej.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać orzechy z bułką, 130g cukru i 4 żółtka. Całość wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. (Miksujemy tylko białka, a resztę mieszany łyżką lub szpatułką).
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 180°C.
W ten sam sposób upiec drugi krążek orzechowy. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. 100g cukru skarmelizować. Dodać orzechy i wymieszać. Orzechy z karmelem wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno potłuc na małe kawałki (najłatwiej tłuczkiem do mięsa).Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać potłuczone orzeszki w karmelu i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką.Jeden krążek ciasta orzechowego ułożyć na paterze. Ciasto skropić 4 łyżkami amaretto. Wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim krążkiem i skropić 4 łyżkami amaretto. Cały tort (góra i bok) posmarować pozostałą masą.
Tort wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Ściągnąć z wykałaczek orzechy w karmelu i ułożyć je na torcie.
Tort przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation