Kuchnia

Torty

Tort Maxi King
Składniki (na tortownicę o śr. 20-23 cm):






Spód:
◾200 g pokruszonych biszkoptów (bezglutenowcy wybierają biszkopty bezglutenowe)
◾100 g roztopionego masła
◾4 łyżki nutelli

Krem:
◾200 ml mleka

◾200 g miękkiego masła
◾150 g cukru (dałam 100 g)
◾2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
◾400 g mleka w proszku
◾do przełożenia: 400 g toffi z puszki (gotowego lub ugotowanego z mleka skondensowanego słodzonego)



Polewa:


◾100 g orzechów laskowych (u mnie włoskie)
◾100 g białej czekolady
◾100 g gorzkiej czekolady
◾50 ml śmietanki lub mleka

Przygotować spód. Do ciepłego, płynnego masła dodać nutellę i wymieszać do rozpuszczenia. Wymieszać dokładnie z drobno pokruszonymi biszkoptami. Wykleić masą boki i spód formy na torcik (najlepiej, żeby tortownica miała wysuwane dno, a nie odpinaną obręcz). Wstawić do lodówki.


Mleko zagotować z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Dodać mleko w proszku i zmiksować na gładki krem.


Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Do formy wlać połowę kremu mlecznego, wyrównać i pokryć równomiernie masą toffi. Wyłożyć pozostałą część kremu mlecznego, wyrównać powierzchnię i ponownie włożyć do lodówki. Przygotować polewę - posiekać orzechy, a czekolady połamać na kosteczki i rozpuścić w śmietanie/mleku, na palniku lub w mikrofalówce. Uważać, żeby czekolada się nie przypaliła. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z orzechami i rozsmarować na wierzchu tortu. Pozostawić do stężenia polewy i mas (ok. 2-3 h w lodówce). Podawać w temperaturze pokojowej.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation