Inne

kuchnia

CIASTO Z KOKOSOWA PIERZYNKA.

Ciasto jest wilgotne, a kokos na górze tworzy chrupiącą pierzynkę. Najlepsze zaraz po upieczeniu :)

Składniki na ciasto (forma 24x34cm):

*1/2 kg mąki

*250 g masła

*1/2 szklanki mleka

*1 i 1/2 szklanki cukru

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżki kwaśnej śmietany

*4 jajka


Tłuszcz , cukier, mleko zagotować i ostudzić. Dodać jajka i resztę składników, wymieszać.


Składniki na masę kokosową:

*350g wiórek kokosowych

*200g cukru

*4 łyżki mleka

*150g masła


Masło, cukier, mleko zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Przestudzić.

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, a na ciasto wyłożyć równomiernie masę kokosową. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation