Kuchnia

Ciasteczkowe inspiracje i nie tylko

Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Składniki na ok. 10 szt.
5 gruszek
1 op. ciasta francuskiego
10 łyżeczek dżemu malinowego Łowicz + do posmarowania gruszek

Gruszki obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Do wydrążonego środka wkładamy po łyżeczce dżemu. Każdą połówkę gruszki odwracamy i ostrożnie układamy w odstępach na cieście francuskim, dociskamy i nacinamy każdą gruszkę w kratkę i za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy powierzchnię gruszki dżemem malinowym. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Z ciasta francuskiego wycinamy kształt gruszek zostawiając od każdej gruszki brzeg o szer. ok. 0,5 cm, u góry wycinamy listek i ogonek, brzegi ciasta nacinamy nożem.

Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.15 minut. Wyjmujemy, możemy jeść jeszcze ciepłe na śniadanie z poranną kawą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation