Kuchnia

kuchnia

Pieczone ziemniaki z piekarnika ze świeżym tymiankiem

Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków
kilka gałązek świeżego tymianku
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki nasion kminku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
sól morska gruboziarnista
pieprz czarny świeżo mielony


Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki.
Olej łączymy z przyprawami, kminkiem i posiekanym czosnkiem.
Dokładnie obtaczamy ziemniaki w marynacie.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch kładziemy gałązki tymianku.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200°C przez około 30-40 minut do czasu aż staną się złociste.
Podczas pieczenia ziemniaki warto przewrócić łopatką, 1-2 razy, aby równomiernie się upiekły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation